Inspireret af @labeet's seneste nyhedsbrev, som både snakker om landbrugets misrøgt af både vores land og vores maver, og om ultraforarbejdet mad, kom jeg til at tænke på sammen kædningen mellem disse ting.
-
Inspireret af @labeet's seneste nyhedsbrev, som både snakker om landbrugets misrøgt af både vores land og vores maver, og om ultraforarbejdet mad, kom jeg til at tænke på sammen kædningen mellem disse ting.
En grundlæggende tanke om mennesket som en maskine, der skal bruge protein, fedt, koledrat, lidt fiber og vitaminer. Og det er det landbruget laver. De laver ikke mad, de laver produkter. Det samme med fiskerne. De høster protein fra havet. Hele fisk til mad er en niche.
-
Inspireret af @labeet's seneste nyhedsbrev, som både snakker om landbrugets misrøgt af både vores land og vores maver, og om ultraforarbejdet mad, kom jeg til at tænke på sammen kædningen mellem disse ting.
En grundlæggende tanke om mennesket som en maskine, der skal bruge protein, fedt, koledrat, lidt fiber og vitaminer. Og det er det landbruget laver. De laver ikke mad, de laver produkter. Det samme med fiskerne. De høster protein fra havet. Hele fisk til mad er en niche.
Og på den anden siden her vi "fødevare industrien" som blander disse macro stoffer med stivelse og smagsstoffer for at lave "mad". Det er ikke natur, det er ikke mad, det er ikke sundt. Det er ikke liv. Det er kroppen som tandhjul i en stor maskine.
-
Og på den anden siden her vi "fødevare industrien" som blander disse macro stoffer med stivelse og smagsstoffer for at lave "mad". Det er ikke natur, det er ikke mad, det er ikke sundt. Det er ikke liv. Det er kroppen som tandhjul i en stor maskine.
@for og hele "uh, det er så svært at lave mad" som er blevet presset ned over os af industrien. Vi har nu generationer af folk, der er skræmt væk fra at lave mad selv (og derfor heller ikke kan mere end det mest nødvendige) og som køber ton på ton af halvfabrikata, som bare er det værste i forhold til madspild.
(Jeg har fuld forståelse for at man kan mangle overskud og være nødt til at købe noget færdigt og klar over at jeg selv er mega priviligeret i kraft af mit forhold til madlavning)
-
@for og hele "uh, det er så svært at lave mad" som er blevet presset ned over os af industrien. Vi har nu generationer af folk, der er skræmt væk fra at lave mad selv (og derfor heller ikke kan mere end det mest nødvendige) og som køber ton på ton af halvfabrikata, som bare er det værste i forhold til madspild.
(Jeg har fuld forståelse for at man kan mangle overskud og være nødt til at købe noget færdigt og klar over at jeg selv er mega priviligeret i kraft af mit forhold til madlavning)
@infonauten uh, ja, også den vinkel. Bare tag pasta. Folk er imponeret over hjemmelavet pasta (også fordi de er flinke, tak for ros, men altså) - det er virkeligt ikke magi. Man behøver ikke engang en pasta maskine. Hele ideen om at takeaway er luxus.
Det største problem er at når du kan bare lidt så er madlavningen en skabende proces, som giver energi. Den kan være et fællesskab, et kærligheds sprog. Vi mister så meget
-
@infonauten uh, ja, også den vinkel. Bare tag pasta. Folk er imponeret over hjemmelavet pasta (også fordi de er flinke, tak for ros, men altså) - det er virkeligt ikke magi. Man behøver ikke engang en pasta maskine. Hele ideen om at takeaway er luxus.
Det største problem er at når du kan bare lidt så er madlavningen en skabende proces, som giver energi. Den kan være et fællesskab, et kærligheds sprog. Vi mister så meget
@for @infonauten livet bliver hurtigt fyldt med de der “essentielle opgaver i livet” som vi har glemt hvordan man gør. Herunder også madlavning.
Det er nemt hvis man nyder at lave mad, men helt ærligt, så havde stanaldermennesket ikke et 8-16 job. Vi skal også spise sammen om middagbordet, huske at motionere, læse en bog, meditere, dyrke rigeligt med sex, have kvalitetstid med vores familie, gå en tur med hunden, dyrke vores egne grøntsager, sy tøjet selv, cykle eller gå til alt … osv.
-
T tokeriis@helvede.net shared this topic