Dette opslag må gerne fjernes, hvis det skønnes for reklame-agtigt - men:
Vi har før talt om Tutanota som et godt Farvel Big Tech-bud på noget, der er bedre end Outlook- eller Gmail-adresse. Jeg har selv haft brugt dem, og de er good people.
De fejrer World Quantum Day og tilbyder i den anledning første måned gratis - hvis man vil prøve værktøjerne af.

mj-j
Indlæg
-
World Quantum Day: Tilbud på Tutanota -
Er der nogen der har checket MeWeJeg prøvede den, da den var forholdsvist ny. Jeg tror, at det var i forbindelse med at identi.ca lukkede, at vi søgte noget nyt. En del gik på MeWe.
Der var ikke noget i vejen med den som udgangspunkt. Den fik dog hurtigt ligesom Ello rigtigt mange brugere, der var glade for dens lidt mere free speech -agtige tilgang - og sådan noget virker jo magnetisk på folk, der siger skøre ting. Så den fik hurtigt et ry for at tiltrække den type, der nu lever deres socialt-medie-liv på Gab og Truth Social - og det fik folk til at gå væk. Jeg har aldrig set nogen folde sig skørt ud på MeWe, men jeg har rimeligvis heller ikke opsøgt dem. Gruppen af mennesker, jeg gerne ville have forbindelse til, svandt bare til ingen - og så lukkede jeg dér. -
Anbefalinger fra ekspertgruppen on tech-giganterDer er nok mange, der har de her på radaren i forvejen - men for en god ordens skyld, så kommer de lige her, fordi de spiller ind i det, vi taler om her.
Jeg finder det brugbart at kunne hive dem frem en gang imellem som en anbefaling fra folk, der faktisk satte sig ned og mente noget om, hvad der kunne være et sundt udgangspunkt:- Der skal være overblik over tech-giganternes indflydelse på den digitale infrastruktur
- Data skal gøres tilgængelig på måder, der kan gavne og styrke individet og fremtidens samfund
- Alternativer til tech-giganternes tjenester skal kunne opstå og vokse sig store
- Ingen skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at få information og deltage i sociale, kulturelle og demokratiske fællesskaber
- Den offentlige sektor skal ikke være afhængig af tech-giganternes tjenester
- Danske uddannelsesinstitutioner skal være fri fra kommercielle tech-giganter
- Tech-giganternes platforme skal være et trygt sted at handle
-
Indlæg: Fra harme til ambitioner og planer for dansk digital selvstændighedDavid Heinemeier Hansson skriver om open source og dansk uafhængighed i indlægget Fra harme til ambitioner og planer for dansk digital selvstændighed.
Det er et meget klart holdningsindlæg på, hvad det bør være rimeligt at kræve i udviklingen af de offentlige tjenester.
Han skrev i forrige uge også det tydelige indlæg Slut med amerikanske skyer til offentlig IT i Danmark - som åbner med:Det er simpelthen pinligt, at Aula ligger i Amazons sky
Så er startskuddet ligesom affyret.
-
#TeslaTakeDownEn tankevækkende oplevelse fra vor bekendtes kvarter:
Der havde været et voldsomt oprin, og en af beboerne spurgte i beboerforeningen, om de havde set noget.
3 Tesla-ejere indleverede videooptagelser fra bilen.
Det virkede lidt vildt på mig, en rullende overvågnings-kameravogn. -
Skal det kun handle om "farvel big tech"@bobslaede Jeg er sådan set tilhænger af kontekstspecifikke undergrupper. Jeg kan også forestille mig en Linux-gruppe her.
Forummet virker jo netop tænkt i retning af løsninger, ikke bare i fællesskab at begræde verdens tilstand. -
Hentning af fulde Mastodon-trådeJeg faldt over dette indlæg om markeringen af Github: Fetch whole conversation threads som completed. Det må gøre en forskel - det har jeg hørt en del udtrykke frustration over.
-
Foss.events - en tjeneste til open source-eventsJeg ved ikke, om den er på folks radar - jeg kan se, at en del bruger Duk Op - men der er en tjeneste til at offentliggøre sine open source-events: Foss.events - der er godt nok ikke så mange danske events, men tjenesten giver mulighed for at lave nogle særdeles detaljerede opslag.
Se eksempelvis Bornhack på Foss.events - der er lagt rigtigt mange detaljer ind.
Nye events kommer automatisk ind på Foss.events på Mastodon. -
Fælles kalender på NextCloud@YongSun Det er godt at høre med dine løsninger.
Hvad angår det med kortet: Sådan havde jeg det også med Osmand - og det blev bedre, da jeg skiftede til Organic Maps. -
LinkedInLinkedIn er business.
Det er ikke et sted at holde sig på sikkerhedsafstand af business.
Jeg diskuterer med folk i mit eget fagområde i forskellige faglige fora - på LinkedIn bliver det aldrig til mere end reklame og udveksling af tjenester. -
En hilsen fra hovedstadenJeg er Morten.
Jeg er digital bureaukrat hos Københavns Kommune - indtil for nylig en del af en forvaltnings digitaliseringskontor, nu på det store flygtningecenter i København.
Jeg har været Linux- og open source-interesseret i et par årtier og har været med til at oversætte forskellig open source-software til dansk, men mit arbejde har også gjort mig interesseret i temaer som databeskyttelse, MitID, Digital Post, NemLogin og andre offentlige tjenester og indkøb.
Jeg har været på Mastodon siden 2017 og er der nu som @mjj@mstdn.dk - jeg skriver fra tid til anden på Backlog.dk. Jeg har også stille og roligt opstartet et lille sideprojekt også Uset.dk, som går på samme temaer som her - open source og basal selvhosting for at være mere uafhængig af de store platforme. -
Selvhosting: Shaarli til at holde styr på sine bogmærkerJeg vil gerne give en anbefaling af Shaarli, en tjeneste til at holde styr på sine bogmærker.
Det er en platform, som man selv installerer på en server; jeg har min hosting-plads hos Gigahost og NordicWay, men der er mange andre muligheder[1].
Shaarli er ret enkel at installere: Download filerne, pak dem ud og læg dem op på serveren.
Der er en kort installationsguide, hvor man blandt vælger navnet på sin installation, og så er det det.Jeg har skrevet en introduktion til systemet i indlægget Shaarli – links på egen plads, hvor der også er en række skærmbilleder til, hvordan det virker.
Man kan tagge sine links, man kan skrive noter om dem, gemme nogle som private og andre som offentligt synlige. Jeg har haft et par projekter, hvor jeg har tagget artikler med navnet på det, jeg var i gang med at skrive - og så kunne jeg gemme et link til artikler tagget sådan, så jeg nemt kunne finde tingene frem.Desuden har Shaarli et par tricks til at gøre det nemmere. Der er et par Android-apps, så man kan dele en hjemmesideadresse til den app, og så tilføjer den et bogmærke; og så er der bookmarklets, som man kan gemme i sin browser, så det er nemt at sende en hjemmeside til den.
[1] Basal hosting bør vi nok skrive en kom-i-gang-introduktion om.
-
Introduktion til webhosting til eget brugVi har talt en del på Farvel Big Tech-forummet om, hvad der er den sunde tilgang til at introducere de mennesker, der er nysgerrige efter at udforske alternative løsninger, men ikke har erfaringen endnu.
Det er svært at ramme den rette kalibrering. En del på flugt fra Windows, for eksempel, vil være alfanørder i den sfære på forhånd, men vil skulle lære nyt. Andre vil møde med en robust idealisme, men er først lige begyndt at sætte sig ind i, hvad man kan gøre.
Så jeg har skrevet et lille meta-indlægfor begyndere om Webhosting til eget brug, så man kan komme i gang med at opdyrke sin egen platform.
Pointen er at afmystificere. Jeg tror oprigtigt, at man vil kunne have glæde af at køre nogle grundlæggende ting selv, og at det ikke er mere kompliceret, end at mange vil kunne uden de store udfordringer. -
De danske bud: Oase og MeningspunktetDer er to danske platforme, der har meldt sin ankomst - umiddelbart begge som bud på at være en afløser til Facebook eller i hvert fald grupperne. Jeg har set dem nævnt en passant her, men jeg tror ikke, at jeg har set noget dyberegående med dem.
Oase
Den ene er Oase, som er startet op af Anders Lemke-Holstein, og som vist indtil videre ikke er andre.
Fokus er tryg chat og ægte kommunikation uden gamification, algoritmisk fremhævning eller reklamer. Den bliver eksempelvis anbefalet til skole-klassechat.
Citat:Men er I ikke bare ENDNU en app?
Nej, det er vi ikke. Vi er en del af en bevægelse. En bevægelse henimod en verden hvor vores sociale teknologi udvikles og drives af fundamentalt andre grunde end vi er vant til. En verden hvor teknologien arbejder for at understøtte vores fællesskaber—ikke forsøge at sætte sig i stedet for dem.Oase er et færdigt og eksisterende produkt.
Jeg kan blive på en gang nervøs og betrygget af dette spørgsmål:Hvordan tjener I penge?
Det er vi ikke helt sikre på endnu. Men det er det vi tænker aller mest over indtil vi får styr på det. Vi er helt vilde med tanken om, at Oase er noget vi giver til hinanden. Vi har dog endnu ikke styr på, hvem det er der skal betale og hvad præcis det er man skal betale for. Men én ting er sikkert, produktet ér og bliver platformen hvor relationer trives. Det bliver aldrig jer, der bruger Oase, der bliver produktet.Så altså, det er ikke helt skarpt som business case og afhænger af en enkelt person; men værdierne lyder sunde nok.
Meningspunktet
Den anden er Meningspunktet (på LinkedIn kalder de sig “OpinionPoint”, hvilket fik mig til at tænke, at de var et firma med brugerundersøgelser. Nuvel).
Underoverskriften erEt bæredygtigt, demokratisk og non-profit socialt medie
samt
Udviklet med kærlighed i
Danmark med
EU ambitioner
De lægger an til, at alle brugere skal oprettes og verificeres med MitID.
De arbejder med grupper - de har som eksempel en Hyttetur 2025-gruppe og ser således ud til at tage sigte på Facebooks grupper. De lægger op til at skjule groft og hadefuldt sprog - tilsyneladende på en måde, så man kan få det vist, men ikke gør det som standard.Projektet er startet af to brødre, der har webbureauet JTOX. De har haft et opstarts- og præsentationsmøde, hvor Tue præsenterer. De har desuden en side med nogle principper, som de lover. Det er en non-profit, men har tilsyneladende heller ikke andre indtægtskilder end en Støt Os-side med en Mobilepay-boks.
Meningspunktet er tilsyneladende ikke et køreklart produkt, men virker godt på vej. De har en venteliste.Har I haft forbindelse med de to projekter, nogen indtryk?
-
Kæmpe rosJeg synes, at det er meget svært at lave gode anbefalinger.
Man lander enormt hurtigt på meget, meget lange software-lister. Og det er ikke så meget en robust anbefaling som bare en lang, lang liste. Jeg har 4 messaging-apps/-tjenester, jeg godt kan lide. Så er der 4 på listen. Hjælper det til et valg? Måske - men så skal der rigtigt, rigtigt meget kontekst på. I så fald skal man lave et ægte katalog med anmeldelser som del af det. Er Matrix bedre end Signal? Noget af tiden. - Hej mor, jeg ved godt, at min fætter har sagt, at du skal bruge Signal, men jeg synes, at du også skal installere Element X. - Jamen, han skriver på Signal? - Så må du have begge dele. Tungt.
Nogle gange fristes man til at pløje hele showet væk og sige, at familien må bruge SMS og resten af verden sende emails. -
Sjove meme tråder på PixelfedJeg lægger lige denne her…
-
Tip: Brug Nextcloud som fil-dropNextcloud har været nævnt en del gange herinde som et praktisk værktøj til lidt af hvert.
Den virker i udgangspunktet sammenligneligt med Dropbox, men har også en hel del apps, som man kan udvide den med.
Der er dog et tip, jeg fik for nogle år siden, som jeg lige vil nævne: Nemlig at man kan sætte en mappe til at være åben for uploads fra andre. Det er ret fikst, hvis man skal kunne tage imod noget - jeg har for eksempel set det brugt af journalister, der skulle modtage dokumentation og kunne udlevere et sikkert fil-drop-link: -
Alternativ til Google calender@decibyte Det er sådan.
Så delte kalendere looper nok tilbage til Next- eller OwnCloud. -
Alternativer til Zoom ?Man kan lave enkelt- og gruppe-videoopkald med Element X.
Det, jeg har prøvet, har virket fint - men jeg har kun prøvet med mindre antal, ikke prøvet i skala, så jeg ved ikke, om det stikker helt af, hvis der er 30 eller mere. Til det personlige er det fuldt fint. -
#TeslaTakeDown@Jonzie_74 Jeg arbejder jo for Københavns Kommune - vi har haft det oppe som et data-spørgsmål med alle kameraerne i elbiler, og ikke bare i Tesla.